Ako sa robí suši?

Pod pojmom suši, si väčšina laikov predstaví kus surovej ryby v niečom zelenom a ryži. Tí zasvätení však vedia, že v skutočnosti sa jedná o kráľovnú japonskej kuchyne. Doslovný preklad slova suši znamená „kyslá ryža“. Predovšetkým sa jedná o varenú ryžu spojenú špeciálnou octovou omáčkou. Korene tohto pokrmu siahajú až do vzdialenej histórie Japonska. Prvá zmienka sa dokonca datuje k roku 718 pred n. l. Pôvodne išlo iba o konzerváciu rýb. Aby čo najdlhšie vydržali, nakladali sa do octu. Postupom rokov si každá časť Japonska vytvorila svoj originálny recept. Základnou surovinou na prípravu suši je už vyššie spomínaná ryža. Na tieto účely sa vyrábajú špeciálne suši ryže, ktorá sa nakladá do octu. Ryžu však musíte mať správne uvarenú. Mala by byť prirodzene lepkavá a držať potrebný tvar. To docielite dôkladným prepraním ryže, prudkým uvedením do varu, kedy prvých 15 minút nenadvíhate pokrievku a potom dvadsaťminútovým odpočinkom pod pokrievkou. Takto uvarenú ryžu naložíte do ochuteného octu. Až keď je správne kyslá, môžete sa pustiť do samotného suši. Na prípravu suši, by ste mali mať špeciálnu bambusovú podložku, ktorá vám pomôže pri rolovaní. Je praktické obaliť si ju potravinovou fóliou, aby sa vám neupadla. Ďalej budete potrebovať nejaké ďalšie suroviny, buď podľa konkrétneho receptu, alebo podľa chuti. Väčšinou sa používajú kúsky surových či údených rýb, morské riasy, huby, avokádo a iná zelenina. Základná príprava suši je nasledujúca: Na bambusovú podložku si rozprestrite plátok morskej riasy Nori, na ňu nanesiete tenkú vrstvu ryže a na okraj bližšie k sebe dáte ďalšie prísady. Napr. kúsky avokáda, krabích tyčiniek či údeného lososa. A potom už stačí iba zarolovať. Pokojne pri rolovaní trochu pritlačte, nech vám suši pekne držia. Rolku potom rozkrájate na jednotlivé kúsky a podávate s oblohou. Napríklad s nakladaným zázvorom, wasabi chrenom a sójovou omáčkou. Ak chcete zachovať ilúziu dokonalého majstra suši, nemali by ste zabudnúť na paličky.

Publikované: 05. 03. 2022

Kategória: Nezařazené

Autor: Alena Vránová