V čom nám prospieva vláknina v potravinách?

Vláknina by mala tvoriť podstatnú zložku našej stravy. Síce nemá žiadnu výživovú hodnotu, ale ceníme si ju pre niektoré jej vlastnosti. Jednou z nich je, napríklad, sýtiaci účinok. Vláknina totiž v tráviacom trakte napučí a vy máte pocit väčšieho zasýtenia. Ďalej napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu čriev ak vylučovaniu toxických látok z tela, ktoré na seba viaže.

>Ro

Ďalej by sme si mohli vlákninu rozdeliť na obilnú a ovocnú. Ako názov napovedá, obilná vláknina sa vyskytuje hlavne v obilí, tzn. predovšetkým ovos, raž, jačmeň. Biela múka obsahuje vlákniny najmenej, pretože pri jej spracovaní sa zrno „ošúpe“ a najviac vlákniny je práve v tej šupke. Tento cenný „odpad“ by sme v obchode našli ako otruby (obsah vlákniny cca 30%). Zrná, z ktorých sa vyrába celozrnná múka, zostávajú celé. Preto aj obsah vlák-niny v celozrnných výrobkoch je podstatne vyšší.

Ovocná vláknina alebo pektín, je zastúpená samozrejme v ovocí. Najviac ju obsahujú jablká, banány a rôzne bobule. Vďačíme jej za zníženie hladiny cholesterolu v krvi, či vyššie spomínané vylučovanie škodlivín, ktoré na seba viaže.

Na záver by sme nemali zabudnúť ešte jeden cenný zdroj vlákniny, a tým je ľanové semienko. Viaže na seba tekutiny, preto je nutné ho, rovnako ako psyllium, veľmi zapiť. Oba tieto prostriedky nám pomáhajú bojovať proti zápche, hnačke či hemoroidom.

Publikované: 05. 03. 2022

Kategória: Nezařazené

Autor: Alena Vránová