Nezařazené

Ako znížiť vysoký krvný tlak? Vyskúšajte nasledujúce tipy!

Vysoký krvný tlak, odborne nazývaný hypertenzia a trochu hovorejšie tichý zabijak. Radí sa k civilizačným chorobám, ktoré postihujú veľkú časť ľudskej populácie. Ideálna hodnota krvného tlaku sa pohybuje okolo 120/80, pokiaľ sa váš tlak derie nad hodnoty 140/90, bolo by potrebné začať ho stláčať o niečo nižšie. Vhodné je pustiť sa do redukovania svojich nerestí, to na zvýšený tlak obvykle zaberá. Ak však trpíte vysokou hypertenziou, budete k tomu musieť pribrať aj nejaké lieky.

Ako pri iných civilizačných chorobách, treba začať zmenou životosprávy. Úplné tabu by pre vás malo byť fajčenie a nadmiera alkoholu. Jedno pivo po obede, či občasný pohár vína nie je na škodu. Ďalej by ste mali obmedziť soľ. Nie len jedenie slaných zemiačikov či tyčiniek, ale celkovo znížiť množstvo soli pri varení. Tiež by ste sa mali vyvarovať pitiu väčšieho množstva minerálnych vôd. Minerálky striedajte, bohato vám postačí pár deci denne. Pitný režim samozrejme musíte dodržiavať, ale ideálne pomocou čistej neperlivej vody.

Pri ceste za nápravou by ste sa tiež mali rozlúčiť s údeninami, tučnými mäsami, salámami a podobnými výrobkami. Z mäsa voľte radšej hydinové a ryby. Bravčové alebo hovädzie si doprajte jedine chudé a hlavne správne upravené. Vynechať by ste tiež mali energetické nápoje a strážiť si množstvo kávy a čierneho čaju. Pokiaľ máte tlak len zvýšený, postačí obmedziť silu kávy a dať si namiesto čierneho, radšej čaj zelený, ktorý je oveľa zdravší.

Nezabúdajte ani na pohyb. Ľudia s vyššou hmotnosťou majú sklony k vyššiemu tlaku. Takže ak máte nadváhu, dosť možno vám k nižšiemu tlaku dopomôže zhodenie niekoľkých kíl. Postačí akýkoľvek aeróbny pohyb, tzn. chôdza, plávanie, jazda na bicykli a pod.

Okrem vyššie spomenutého vám ešte môže pomôcť používanie niektorých potravinových prísad. Napr. extra panenský olivový olej, namiesto iných tukov, vyššia konzumácia vlákniny, tmavého a celozrnného pečiva či šťavy z koreňovej zeleniny. Vhodné sú tiež banány a horká čokoláda.

About the author

Redakce

Add Comment

Click here to post a comment