Nezařazené

Zázvor a jeho účinky

Pokiaľ patríte medzi jedincov, ktorí sa snažia zdravotné problémy riešiť prírodnou cestou, určite vám nemôže v lekárničke chýbať zázvor. Jedná sa o vytrvalú rastlinu pochádzajúcu z juhovýchodnej Ázie, ktorej podzemok veľmi pozitívne pôsobí na ľudský organizmus. V našich obchodoch ho bežne zoženiete. Vyberať by ste mali menšie a svetlejšie podzemky. Skladovať ich môžete v chladničke, pokojne aj niekoľko týždňov. Práve tak bez problémov kúpite aj zázvor sušený a mletý. Avšak čerstvému ​​sa nevyrovná.

Jeho domovom je ázijská kuchyňa, to ale neznamená, že nenájde uplatnenie aj v tej našej. Stačí ho len ošúpať a jemne nastrúhať či nakrájať. Potom ho môžete pridať takmer kamkoľvek. Hodí sa do rôznych mäsových pokrmov, ktorým dodáva citrónovú a pikantnú príchuť. Využitie nájde aj v pekárskych či cukrárskych výrobkoch. Býva v perníčkach, sušienkach a napríklad aj v marmeládach.

Nielen, že vašim pokrmom dodá príjemnú orientálnu chuť, ale navyše bude celkovo posilňovať vašu imunitu. A tým jeho liečebné schopnosti zďaleka nekončia. Ako dobrý pomocník sa osvedčil v čase zvýšeného výskytu chrípok a prechladnutí. Pôsobí antibakteriálne a je protizápalový, zmierňuje bolesti hlavy, znižuje tehotenskú aj cestovnú nevoľnosť a uľahčuje trávenie. Dokonca vraj spomaľuje niektoré druhy rakoviny.

Ako prevencia proti chrípke alebo na žalúdočnú nevoľnosť sa najviac odporúča užívať zázvorový čaj. Ten si pripravíte veľmi ľahko. Lyžičku čerstvého zázvoru zalejete 250 ml horúcej vody a necháte 5 minút lúhovať. Potom pridáte lyžičku medu a citrónovú šťavu. Proti bolesti v krku vám pomôže žuvanie čerstvého zázvoru, pokiaľ sa na to necítite, môžete ho nahradiť zázvorom kandizovaným.

K ďalším kladným vlastnostiam zázvoru patrí aj jeho schopnosť prehriať celé telo. To uvítame nielen v zimnom období, ale aj pri chudnutí. Prehriatie tela naštartuje metabolizmus a tukové bunky sa odbúravajú o niečo ľahšie. Na zahriatie vám pomôže aj pridanie zázvoru do kúpeľa. Tým sa vám navyše ešte uvoľní upchatý nos.

About the author

Redakce

Add Comment

Click here to post a comment