Arganový olej – objavte zázrak z Maroka

Arganový olej patrí k najvzácnejším olejom na svete. Maročania ho získavajú lisovaním jadier stromov Argánie tŕnisté. A prečo je tento strom taký vzácny? Počas posledných rokov jeho počet výrazne klesol a hoci sa ho snažíme pestovať aj inde na svete, rastie iba v juhozápadnej časti Maroka. Tamojší obyvatelia olej po stáročia využívajú na kozmetické a liečebné účely a jeho zázračné účinky v posledných rokoch objavil aj zvyšok sveta.

Na čo sa arganový olej využíva?

Arganový olej sa využíva predovšetkým ako ochrana pleti pred starnutím, liečebný prostriedok proti akné a iným kožným chorobám (ekzémy, lupienka). Tiež účinne hydratuje suchú pokožku a slúži ako prevencia rakoviny kože, výživa pre krehké a poškodené vlasy a nechty. V neposlednom rade tiež znižuje stuhnutosť a bolestivosť kĺbov. Nie nadarmo sa mu prezýva „elixír mladosti“ a marocké ženy naň nedajú dopustiť. Okrem kozmetického arganového oleja je k dispozícii aj potravinársky variant. Potravinársky arganový olej je tmavší a jeho aróma je výraznejšia. Vzhľadom na jeho výživný charakter sa bežne využíva pri varení – predovšetkým na výrobu pasty zvanej amlou, ktorá sa natiera na chlieb. Maročania do svojho tradičného pokrmu pridávajú aj drvené mandle a med. Pastou využitie arganového oleja v kulinárstve nekončí. Rovnako dobre ho využijete aj na obohatenie rýb, omáčok a pokrmov ako kuskus.

Publikované: 05. 03. 2022

Kategória: Nezařazené

Autor: Alena Vránová