Nezařazené

Viete správne skladovať pečivo?

Kto by nemal rád čerstvý nadýchaný chlieb s chrumkavou kôrkou alebo voňavé krehké rožky. Ako to ale urobiť, aby sme si na čerstvom pečive mohli pochutnávať dlhšie a nielen chvíľu po vybratí z pece?

Ideálny je kúpený chlieb ešte v ten istý deň spotrebovať a neskladovať ho doma. Avšak nie každý má tú možnosť zháňať každé ráno čerstvý. Chlieb s pôvodnou chuťou a vôňou vydrží medzi 12 – 24 hodinami. Pokiaľ ho zle uskladníte, bude zakrátko okoralý alebo naopak zvlhnutý. Najviac sa na krátkodobé uskladnenie hodí ľanová utierka, do ktorej chlieb zabalíte alebo papierové vrecko.

Vhodnou voľbou, ako skladovať chlieb je chlebník. Môžete si vybrať medzi dreveným, kovovým alebo plastovým, v rôznych farebných prevedeniach, aby vám ladil s kuchyňou. Chlieb v ňom vydrží dva až tri dni. Vyrábajú sa aj v niekoľkých veľkostiach a pohybujú sa v rôznych cenových reláciách. Najčastejšie sa dajú zohnať od cca 11 – 33 eur, ale nie je problém zohnať chlebník aj za viac. Veľmi podobne vám poslúži aj chlebenka. Prútený košík vo vnútri vyložený látkou a s vekom. Zároveň v ňom môžete pečivo aj servírovať.

Ešte o niečo väčší problém ako so skladovaním chleba, je s uchovaním žemlí a rožkov. Čerstvé vydržia iba prvých šesť hodín. Úplne nevhodné sú mikroténové vrecká, preto radšej voľte papierové, pokiaľ je to možné. Na domáce uchovanie rožkov sa vyrábajú špeciálne bavlnené vrecká či tašky na pečivo. Tašky sa uzatvárajú magnetom a dajú sa použiť ako odevy.

Na uchovanie sladkého či kysnutého pečiva sa najviac hodí keramický zásobník, prípadne vákuová dóza. Dózy môžete využiť aj na skladovanie byliniek alebo ovocia a zeleniny. Zabúdať by sme nemali ani na mrazničky. Chlieb v nej vydrží 6 – 8 mesiacov, rožky 4 – 6 mesiacov. Rozpečený rožok či žemľa v mikrovlnnej rúre chutí podobne ako čerstvý. V mrazničke môžete skladovať aj veku, tortový korpus, vianočku, vianočné pečivo apod.

About the author

Redakce

Add Comment

Click here to post a comment